SZTAKI Eduroam

 
Csatlakozás a SZTAKI Eduroam hálózatához


A SZTAKI is csatlakozott az eduroam (Education Roaming) konföderációhoz (http://www.eduroam.org), amelyhez a csatlakozást a KIFÜ biztosítja. A SZTAKI munkatársakon kívül az eduroam föderációhoz csatlakozott intézményekből azonosítható személyeknek is tudunk így vezetéknélküli hálózati kapcsolatot biztosítani, illetve egy csatlakozott intézménybe látogató SZTAKI-s munkatársnak is lehetősége van az ottani vezetéknélküli hálózat használatára. Az eduroam szolgáltatás a következő hazai intézményekben vehető igénybe. A hálózati azonosítás mindenkinek a saját intézményében történik, így az idelátogatók a hozzáférést az anyaintézmény szabályai szerint használhatják.

A  SZTAKI munkatársainak az első eduroam használat előtt regisztrálniuk kell a szolgáltatásra. 
A sikeres regisztrációt követően a SZTAKI-s munkatársak az  xxx@sztaki.hu alakú e-mail címükkel, mint felhasználói névvel, valamint a központi szolgáltatásokhoz használt jelszavukkal csatlakozhatnak az eduroam hálózathoz.

A vendég felhasználóknak:
 •  nem kell regisztrálniuk, mivel ezt már a honos intézményükben megtették
 • a honos intézményben használt e-mail címükkel és jelszavukkal kell bejelentkezniük.

Az eduroam WiFi hálózat elérése az egyes épületekben
 • A kliens számítógépek beállítását a felhasználóknak kell elvégezniük. 
 • Rendszerkövetelmények:
  • Vezetéknélküli hálózati adapter, támogatott szabványok: IEEE 802.11b/g;
  • WPA/WPA2* kompatibilitás, TKIP/AES titkosítás és PEAP-MSCHAPv2 azonosítási protokoll; (*a jelenlegi WiFi access pontok jórésze csak WPA titkosításra képes.)
  • Windows XP SP2, Vista beépített wireless konfiguráció;
  • Linux WPA supplicant kliens konfiguráció.

A WiFi hálózat azonosítója SZTAKI dolgozóknak (SSID): eduroam

A WiFi hálózat azonosítója Eduroam vendégek számára (SSID): eduroam

Az eduroam szolgáltatás a SZTAKI valamennyi telephelyén igénybe vehető. 

A beállításra vonatkozó leírások:

KIFÜ eduroam szabályzat eduroam közösségre vonatkozó általános és műszaki feltéteket, elvárásokat és ajánlásokat tartalmazza - v2.1

Biztonságos wifi kapcsolat miatt javasolt a CA certificate-jét is betöltetni a klienssel, ami ezen a linken tölthető le: eduroam-sztaki-cacert.pem.

Sikeres kapcsolódáskor - dinamikus címkiosztással - a mobil számítógép privát IPv4 címet, DNS szerver és default gateway címet kap, így a külső hálózatok elérése érdekében nincs szükség egyéb konfigurációra.

Ha az eduroam szolgáltatással kapcsolatban bármilyen észrevétel, pronléma, kérés kérdés merülne fel, akkor az ugyeletes@sztaki.hu e-mail címen lehet ezt jelezni.


© SZTAKI  

ċ
eduroam-sztaki-cacert.pem
(2k)
Gyula Szabó,
2010. máj. 25. 0:27
Ċ
Gyula Szabó,
2011. jún. 29. 4:51
Ċ
Ormos Pál,
2020. máj. 1. 1:51
Comments